Produkty regionalne

Roztoczańskie smakołyki doceniane są w regionie i w całym kraju. Lokalne specjały co roku zdobywają nagrody i wyróżnienia w różnych konkursach. W 2008 zupa parzybroda z Suśca autorstwa Lucyny Kozyry otrzymała I miejsce na Festiwalu Potraw Regionalnych Lubelszczyzny. Sosnówka – nalewka na młodych pędach sosny, produkcji Andrzeja Kudlickiego nagrodzona został w konkursie zorganizowanym przez Polską Organizację Turystyczną.

Szereg nagród za swoje potrawy zdobywają lokalni restauratorzy. Restauracja „Staropolska” z Tomaszowa Lubelskiego, Zagroda „Roztocze” w Obszy i restauracja „Muzealna” z Zamościa są laureatami nagród konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza”.

Znakomitą jakością charakteryzują się także roztoczańskie wędliny – polecamy wyroby masarni z Kunek, Hedwiżyna, Narola i Tomaszowa Lubelskiego. Region słynie także z pieczywa, szczególnie popularne są tradycyjne chleby na naturalnym zakwasie, cebularze i pieczone pierożki z różnym nadzieniem – kaszą, kapustą i soczewicą. W Horyńcu-Zdroju produkowana jest woda mineralna „Horynianka”, w Narolu „Galicya” a w Zwierzyńcu „Roztoczanka”. Bardzo popularny browar w Zwierzyńcu cieszy się ogromnym zainteresowaniem miejscowej ludności jak i smakoszy z całego kraju.

—————————————————————————————————————————————–

Smaki Roztocza Tomaszowskiego. Przepisy kulinarne z obszaru Lokalnej Grupy Działania “Roztocze Tomaszowskie”.

Nakład został wyczerpany. Publikację można pobrać w formie PDF tutaj:

https://www.roztoczewita.pl/biuletyn/SmakiRoztoczaTomaszowskiego.pdf