Regionalny i Międzynarodowy Turniej Nalewek w Narolu /wyniki/

Znamy wyniki V Turnieju Smaków Regionalnych Nalewek – I Międzynarodowego, który odbył się w 1 maja 2017 roku w Narolu.
Kapituła w składzie: Hieronim Błażejak – przewodniczący, Krzysztof Szawara, Dawid Kawłakow, Vsevolod Polishchuk (Ukraina), Josef Boglarski (Słowacja), Adam Łukawski oraz Jan Babczyszyn oceniła 78 nalewek zgłoszonych do konkursu.
Wyróżnienia za najlepsze nalewki Ziemi Narolskiej otrzymali: Franciszka Wolańczyk (gryka na miodzie) oraz Wiesław Kałun (narolska ratafia).
Najlepszą nalewką Ziemi Narolskiej została „nalewka z żurawiny” produkcji Haliny Janowicz.
W turnieju międzynarodowym wyróżnienia otrzymali: Andrzej Nowocień (nalewka z czarnej porzeczki) oraz Tomasz Potacki (nalewka z imbiru).
Trzecie miejsce otrzymał Andrzej Kudlicki  za nalewkę z żółtej mirabelki (członek Lokalnej Organizacji Turystycznej „Roztocze”), drugie miejsce zdobyła Halina Janowicz za nalewkę z żurawiny, zaś pierwsze miejsce otrzymał Mariusz Fik za nalewkę mirabelkową oraz nalewkę z pigwy.
Grand Prix turnieju otrzymał Wojciech Suchanek za nalewkę wytrawną z czarnej porzeczki, nalewkę z wiśni czarnej górskiej oraz nalewkę z mięty, pokrzywy i melisy.
fot. fb/Narol Kulturalna Stolica Roztocza