Smaki Galicji [14 lipca]

Kulinarny Puchar Polski zaplanowano na 14 lipca w Gorajcu (gmina Cieszanów).

Jego głównym celem jest aktywizacja społeczna oraz budowanie świadomości w środowisku lokalnym odnośnie walorów i promocji produktów regionalnych. Propagując zdrową żywność przy wykorzystaniu 6 produktów regionalnych producentów, zakłada się wsparcie rozwoju społeczno-gospodarczego na obszarach wiejskich.

Uczestnicy konkursu zmierzą się w dwóch konkurencjach. Pierwszym zadaniem będzie przygotowanie zupy z obligatoryjnym wykorzystaniem żeberek wieprzowych (surowych), masła tradycyjnego (polskie), kapusty (dowolny rodzaj), kminku zwyczajnego (świeży lub suszony). W drugiej konkurencji zawodnicy zaserwują danie główne, w którym obowiązkowo należy użyć takie produkty jak: boczek surowy (ze skórą bez kości), marchew (polskie odmiany), ziemniaki (polskie odmiany), pokrzywa zwyczajna.
Konkurs Smaki Galicji organizowany jest przy wsparciu i pomocy m.in.: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni I Cukierni, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2019.

MMT