Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Zadnogi (gmina Krynice) zostały nagrodzone za swoje kulinaria.
W Zamościu po raz kolejny rozstrzygnięto konkurs “Smaki Zamościa i Roztocza” (3-4 czerwca), który odbył się w trakcie Jarmarku Hetmańskiego.
Zgłoszono piętnaście dań w trzech kategoriach:
– wyroby gastronomiczne
– wypieki (ciasta, chleby i inne)
– nalewki.
Potrawy oceniało jury w składzie: Marcin Sikora – specjalista ds. żywienia człowieka oraz gospodarstwa domowego, szef kuchni Restauracji ESENCJA w Hotelu Artis**** w Zamościu, Stowarzyszenie Lubelskich Kucharzy – przewodniczący, Marek Skomorowski – prezes zarządu Zamojskich Zakładów Zbożowych sp. z o. o., Damian Miechowicz – prezes zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej “Zamość i Roztocze” i Joanna Liberadzka-Duras – dyrektor Zamojskiego Centrum Informacji Turystycznej i Historycznej w Zamościu.
Nagrodzeni:
– wyroby gastronomiczne:
I miejsce – wątróbka ordynata – Andrzej Blaszyński
II miejsce – kaczka nadziewana na sposób zamojski z buraczkami – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki
III miejsce – kaczka w cydrze z kaszą gryczaną – Michał Ziarkiewicz, I Prywatne Technikum Hotelarskie w Zamościu
Wyróżnienie – cebularz zamojski z wiejskim masłem – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki
– wypieki, chleby, ciasta:
I miejsce – sernik Marysieńki – Kaja Kusik, I Prywatne Technikum Hotelarskie w Zamościu
II miejsce – piernik babci Zuzi – Anna Kołodziej, KGW Zadnoga
III miejsce – bułka drożdżowa z rabarbarem – Edyta Szykuła, KGW Zadnoga
– nalewki:
I miejsce – nalewka „Mirabelka polska” – Andrzej Blaszyński
II miejsce – nalewka z czeremchy – Aleksandra Łopuszyńska, KGW Zadnoga
MMT/fot. Paweł Nowak