Niezapominajki podbijają Polskę

Niezapominajki – czyli Grażyna, Józia, Marysia, Aniela i Janina (średnia wieku 70 lat) podbijają świat.

W Internecie pojawił się teledysk Niezapominajek. Panie z Cieszanowa jednym numerem zaorały całą scenę rockową ściany wschodniej ostatnich 30 lat i rozsławiły niewielki Cieszanów. Teraz szykują się na wyprawę do Warszawy na koncert swoich idoli The Rolling Stones, ale najpierw 8 lipca w niedzielę wystąpią z garem pierogów na warszawskiej Patelni (stacja metra centrum) w samo południe! Do zobaczenia w Warszawie, a potem na Folkowisku w Gorajcu!
Pierogi dla Rolling Stonesów
Gdy Grażyna, Józia, Marysia, Aniela i Janina (średnia wieku 70 lat) dowiedziały się, że do Polski przyjeżdżają ich muzyczni idole z lat młodości – The Rolling Stones postanowiły przygotować dla niech coś wyjątkowego. Nagrały specjalnie dla nich swoja własną wersję ich największego hitu Satisfaction i nalepiły wielki gar pierogów. Z tymi prezentami wybierają się na początku lipca do Warszawy, żeby zaprosić Rolling Stonesów do Cieszanowa.
Grupa Niezapominajki, którą założyły panie, na co dzień śpiew pieśni ludowe. Tym razem postanowiła zaskoczyć wszystkich i swój najnowszy hit nagrały po angielsku w oparciu o jeden z najważniejszych utworów w historii rocka. Swoją decyzję tłumaczy liderka grupy- Maria Kida – “Skoro młode dziewczyny z Tulia mogą, to czemu nie my? Też potrafimy i też kiedyś zaśpiewamy w Opolu”. Nie dość na tym, że nagrana została muzyka, to Niezapominajki zrealizowały do swojej piosenki, również teledysk. Dziś zakończyły się prace na planie klipu, a efekt końcowy można będzie obejrzeć na początku lipca, czyli tuż przed wizytą The Rolling Stonesów w Polsce.
W prace na planie teledysk zaangażowała się niemal cała społeczność niewielkiej gminy Cieszanów. W scenach zbiorowych w amfiteatrze, czy w paradzie motocykli udział wzięło ponad 300 osób. “Nie zdawałam sobie sprawy, że praca na planie filmowym to takie wielkie wyzwanie. Codziennie, praca po 12 godzin, a ja już mam 73 lata! Warto jednak było” opowiada jedna z głównych aktorek Józefina Makuch. Teledysk w konwencji westernowej opowiada o swoistym pojedynku, który odbywa się pomiędzy “obrońcami Cieszanowa” – czyli grupą Niezapominajki, a przybyłymi do miasta “czterema czarnymi jeźdźcami”.
Motocykle, krowy, pościgi i taniec – fabuła teledysku zaskakuje i śmieszy. “Chciałyśmy pokazać, że w naszym wieku też można robić wspaniałe, szalone rzeczy. Bałyśmy się jednak bardzo, myśląc, co ludzie powiedzą. Teraz jednak myślę, że było super. Podszedł do mnie mój wnuk i powiedział:” Babciu, jesteś wspaniała, jak dorosnę będę jeździć na motocyklu jak ty” – opowiada jedna z głównych bohaterek teledysku, Janina Obirek z Gorajca, która grała swoją rolę, jeżdżąc na skuterze po ulicach Cieszanowa. “Choć mam już swoje lata, nigdy nie kierowałam traktorem, w klipie była jednak taka potrzeba i dałam radę, może zrobię jeszcze prawo jazdy”- w żartach dodaje Grażyna Borszcz.
Panie z Niezapominajek po cichu liczą, że uda im się zaprosić kiedyś The Rolling Stonesów do Cieszanowa. “Odbywa się u nas wspaniały Cieszanów Rock Festiwal, chciałabym, żeby to zobaczyli, poczuli klimat, przekonali się, jak wspaniale ludzie w Polsce potrafią się bawić” – opowiada pani Grażyna. “Po cichu liczymy, że w tym roku organizatorzy pozwolą nam zaśpiewać nasze “Satisfaction” z głównej sceny dla tych tysięcy młodych ludzi, którzy w tym roku do nas przyjadą. Ja ich wszystkich znam i kocham, a oni znają mnie, bo co roku na CRF pilnuję porządku na strefie pryszniców. Tam rozmawiamy, żartujemy i zabawa jest równie dobra jak na planie naszego teledysku”- planuje Marysia Kida. Co ciekawe, wszystkie panie w różnym stopniu zaangażowane są w odbywający się w Cieszanowie w połowie sierpnia festiwal rockowy. “Koła Gospodyń Wiejskich co roku gotuje dla festiwalowiczów, niektórzy przychodzą do nas już jak do mam lub babć, uwielbiamy to.”- dodaje Aniela Slezak. A może teledysk podbije internet i Niezapominajki staną się Headlinerem festiwalu?
Pełna wersja teledysku – Satisfaction w Cieszanowie oraz przepis Niezapominajek na pierogi!
wersja dźwiękowa:

Niezapominajkowe pierogi

Przepis na ciasto:

Składniki:
500 gram mąki pszennej
200 ml wody
200 ml mleka
2 jajka
2 łyżki oleju
szczypta soli

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, następnie dodać sól. Wodę oraz mleko zagotować, dodać olej, stopniowo dodawać mąkę i mieszać łyżką drewnianą ( aby się nie poparzyć), dodać jajka i nadal mieszać do połącznia wszystkich składników. W razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką . Ugniatać rękoma przez kilka minut, podsypywać w razie potrzeby mąką, tak aby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk. Włożyć do miseczki i przykryć lnianą ściereczką, odstawić aby odpoczęło.

Nadzienie do pierogów z jagód:

Składniki:
500 gram jagód
2 łyżki mąki
masło, śmietana, cukier

Wykonanie:
Świeże jagody delikatnie opłukać. Osuszyć na ręcznikach papierowych, rozłożyć na talerzu i oprószyć 2 łyżkami mąki. Literatką wycinać kółka w farszu, nakładać nadzienie i zlepiać brzegi ciasta. W dużym garnku zagotować wodę i gdy się zagotuje, włożyć część pierogów tak, aby swobodnie pływały . Po zagotowaniu od czasu do czasu delikatnie pomieszać a gdy pierogi wypłyną na powierzchnię gotować na lekkim ogniu jeszcze przez około 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową, hartować w zimnej wodzie ( można przelać na durszlaku) i układać na talerzach tak, aby się nie skleiły. Można podawać z rozpuszczonym masełkiem i cukrem, lub polane słodką śmietaną i posypane cukrem.

Nadzienie do pierogów ruskich z miętą:

Składniki:
700 gram ugotowanych ziemniaków
500 gram białego sera
4 cebule
olej do smażenia
pęczek mięty
olej do smażenia
sól, pieprz – do smaku

Wykonanie:
Cebulę drobno pokroić, udusić na oleju. Ziemniaki bardzo dokładnie utłuc lub przepuść przez praskę, wymieszaj z rozkruszonym białym serem, dodać cebulę, sól i pieprz. Doprawić do smaku. Literatką wycinać kółka w farszu, nakładać nadzienie i zlepiać brzegi ciasta.
W dużym garnku zagotować wodę i gdy się zagotuje, włożyć część pierogów tak, aby swobodnie pływały . Po zagotowaniu od czasu do czasu delikatnie pomieszać a gdy pierogi wypłyną na powierzchnię gotować na lekkim ogniu jeszcze przez około 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową, hartować w zimnej wodzie ( można przelać na durszlaku) i układać na talerzach tak, aby się nie skleiły. Można podawać z rozpuszczonym masełkiem, omastą z skwarkami, lub kwaśną śmietaną czy maślanką.

Nadzienie do pierogów z kaszą gryczaną:

Składniki:
3 szklanki kaszy gryczanej
6 szklanek wody
400 gram zmielonego białego sera
300 gram ugotowanych ziemniaków
3- 4 cebule
olej do smażenia
sól, pieprz

Wykonanie:
Kaszę dokładnie przebierz, wsyp do wrzącej, osolonej wody. Gotuj przez 5-7 minut na niewielkim ogniu, następnie przykryj pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce. Można okryć kocem. Kasza wchłonie wodę i będzie gotowa po 25 – 30 minutach. W międzyczasie cebulę drobno pokroić, udusić na oleju. Ostudzoną kaszę wymieszać z serem i ugotowanymi ziemniakami oraz cebulą. Dodać sól i pieprz do smaku. Literatką wycinać kółka w farszu, nakładać nadzienie i zlepiać brzegi ciasta.
W dużym garnku zagotować wodę i gdy się zagotuje, włożyć część pierogów tak, aby swobodnie pływały . Po zagotowaniu od czasu do czasu delikatnie pomieszać a gdy pierogi wypłyną na powierzchnię gotować na lekkim ogniu jeszcze przez około 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową, hartować w zimnej wodzie ( można przelać na durszlaku) i układać na talerzach tak, aby się nie skleiły. Można podawać z rozpuszczonym masełkiem, omastą z skwarkami, lub kwaśną śmietaną.