Smaki Galicji [14 lipca]

Kulinarny Puchar Polski zaplanowano na 14 lipca w Gorajcu (gmina Cieszanów).

Jego głównym celem jest aktywizacja społeczna oraz budowanie świadomości w środowisku lokalnym odnośnie walorów i promocji produktów regionalnych. Propagując zdrową żywność przy wykorzystaniu 6 produktów regionalnych producentów, zakłada się wsparcie rozwoju społeczno-gospodarczego na obszarach wiejskich.

Uczestnicy konkursu zmierzą się w dwóch konkurencjach. Pierwszym zadaniem będzie przygotowanie zupy z obligatoryjnym wykorzystaniem żeberek wieprzowych (surowych), masła tradycyjnego (polskie), kapusty (dowolny rodzaj), kminku zwyczajnego (świeży lub suszony). W drugiej konkurencji zawodnicy zaserwują danie główne, w którym obowiązkowo należy użyć takie produkty jak: boczek surowy (ze skórą bez kości), marchew (polskie odmiany), ziemniaki (polskie odmiany), pokrzywa zwyczajna.
Konkurs Smaki Galicji organizowany jest przy wsparciu i pomocy m.in.: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni I Cukierni, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2019.

Organizatorzy zapraszają wszystkich mieszkańców gminy Cieszanów do udziału w letniej odsłonie „FESTIWALU SMAKÓW W CIESZANOWIE”. Zainaugurują go 12 lipca w Cieszanowie warsztaty praktyczno-merytoryczne o tematyce ryb słodkowodnych, prowadzone przez Masterchefa Jarosława Uścińskiego. Organizatorem spotkania jest Rybacka Lokalna Grupa Działania „ROZTOCZE”.

Dwa dni później, 14 lipca festiwal przeniesie swój ciężar działań do Gorajca, gdzie odbędzie się wielkie kulinarne wydarzenie w postaci projektu w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 pn. „Smaki Podkarpacia”, a w ich ramach warsztaty edukacyjno-kulinarne, „Ryneczek Produktów Tradycyjnych”, mistrzowskie pokazy kulinarne, a także konkurs pn. „Galicyjska Miska” skierowany do lokalnych reprezentacji Kół Gospodyń Wiejskich. Wartością dodaną w ramach Festiwalu Smaków w Cieszanowie będzie prestiżowy konkurs (jeden z dziesięciu w Polsce), w ramach Kulinarnego Pucharu Polski, pn. „Smaki Galicji”, przeznaczony dla reprezentacji najlepszych hoteli i restauracji w Polsce, zakwalifikowanych do konkursu. Całe przedsięwzięcie odbędzie się w sąsiedztwie „Folkowiska”.

Zapraszamy wszystkich do gminy Cieszanów do udziału w dwóch występujących obok siebie propozycjach kulturalnych, upowszechniających sztukę kulinarną i muzyczną.

MMT

NOCLEGI: