Roztocze to również miejsce bogate kulturą mieszkańców tej ziemi. Małe miasteczka i wioski skrywają nie jedną ciekawą tajemnicę i czekają na odkrycie. Nie brakuje miejsc, gdzie możemy poczuć smak i zapach sielskiego Roztocza. Jarmarki i targi od wieków stanowiły barwny element roztoczańskiego krajobrazu. Świąteczne jarmarki bardzo popularne w dawnych czasach dziś odżywają i nabierają innego, turystycznego znaczenia. Kuchnia Roztocza to mieszanka wpływów kuchni staropolskiej, ukraińskiej i żydowskiej. Wykorzystanie świeżych, sezonowych produktów sprawia, że jest ona jedną z najzdrowszych w kraju. Roztoczańskie smakołyki doceniane są w regionie i w całym kraju.
Najbardziej znanym produktem kulinarnym z Roztocza jest Olej Świąteczny Roztoczański. Wytwarzany tradycyjnymi metodami z rzepaku zyskał miano “roztoczańskiej oliwy” i służy za podstawę wielu regionalnych potraw. Produkowany jest w olejarniach w Ruszowie koło Zamościa, Zadnodze koło Krynic i Wieprzowie koło Tomaszowa Lubelskiego oraz w wielu gospodarstwach. Dzięki czystej, wolnej od zanieczyszczeń przemysłowych przyrodzie Roztocze słynie z najlepszego jakościowo miodu. Zdobywa on serca każdego kto go spróbuje. Najpopularniejszymi odmianami roztoczańskich miodów są: rzepakowy, gryczany, wielokwiatowy, fasolowy, lipowy i spadziowy. Kuchnia Roztocza to kuchnia chłopska oparta na potrawach z mąki oraz kaszy gryczanej. Jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw z regionu i jego okolic jest piróg biłgorajski. Mniej znaną ale na pewno popularniejszą przekąską wśród mieszkańców Roztocza są pieczone pierożki z różnym nadzieniem. W środku najczęściej są z farszem gryczano-twarogowym ale nie mniej lubiane są z kapustą z grzybami czy z soczewicą. Wśród wielu ich rodzajów na uwagę zasługują te z dodatkiem zioła miłości – lubczyku z Lubyczy Królewskiej. Znakomitą jakością charakteryzują się także roztoczańskie wędliny – polecamy wyroby masarni z Kunek, Narola, Hedwiżyna i Tomaszowa Lubelskiego. Region słynie także z pieczywa, godne polecenia są tradycyjne chleby na naturalnym zakwasie z Guciowa oraz powszechne cebularze. W Horyńcu-Zdroju produkowana jest woda mineralna „Horynianka”, w Narolu „Galicya” a w Zwierzyńcu „Roztoczanka”. Obfitość owoców leśnych i tych z sadu sprawiła, że na Roztoczu możemy spróbować wielu oryginalnych napitków. Aromatyczna sosnówka to nalewka na młodych pędach sosny. Wielokrotnie nagradzana w konkursach zawiera w sobie esencję sosnowego boru, słodycz miodu i ożywcze pobudzenie wprost z natury. Wśród wielu oryginalnych owocowych nalewek na uwagę zasługują te z Narola: dereniówki, trześniówki, wiśniówki i wiele innych. Kto zechce spróbować tych baśniowych elementów powinien przybyć na jeden z wielu regionalnych jarmarków lub spytać się o nie gospodarza u którego nocuje. Słońce i roztoczańskie wzgórza sprzyjają także powstawaniu winnic m. in: w okolicach Lipowca. Wino z Roztocza staje się kolejną kulinarną atrakcją regionu.
Smaki Roztocza Tomaszowskiego /książka kucharska do pobrania